klimaat

Klimaat

Net als in de landschappen en geologie is er ook veel verscheidenheid in het klimaat.


De regen valt er voornamelijk in het voorjaar en herfst, in de zomer is regen er minder frequent met uitzondering van de onweders die vanuit de bergen het binnenland binnendrijven. Het onweer kan er hevig zijn met bakken regen op korte periode en grote hagelbollen.In 1996 vielen er op een camping in Biescas 87 doden na zo'n wolkbreuk.

De Pyreneeën zelf vormen een mooi voorbeeld van neerslagschaduw: vochtig en groen aan de Franse kant, droger aan de Spaanse kant, iets wat regelmatig opvalt als je komende van Frankrijk de Bielsa tunnel uitrijdt. Dit fenomeen is trouwens vaak op de wolkenfoto’s te zien.

Schrader verwoordde het al in de 19° eeuw:


"La lueur dorée qui baigne les monts d’Espagne, et que la France ne connaît pas, exerce une fascination véritable dès qu’on a pu seulement l’entrevoir, et les belles Pyrénées françaises paraissent grises et ternes quand on redescend des Pyrénées espagnoles» (Dalzin p 39)


In de bergen kan het weer razendsnel omslaan en de onweders zijn even mooi als indrukwekkend als je er op afstand kan van genieten maar minder aangenaam als je er midden in zit. De weersvoorspelling volgen én voorbereid zijn op een plotse weersverandering is dus een must als je de bergen intrekt.

De loden hitte van het zuidelijk deel maakt hier plaats voor frissere en aangenamere temperaturen. Als je na een bergwandeling afdaalt naar Ainsa kan het verschil in temperatuur enorm groot zijn, jammer genoeg zijn de formidabele ijsjes van Sancho er niet meer!
 gemiddelde temperatuur

hoeveelheid neerslag

(in mm)

aantal neerslagdagen

Boltaña

14,8

911,3

83

Refugio Góriz

4,9

1700

96

Ukkel

10,5

852

200